Uber влегува во бизнисот со канабис

Uber го најави својот прв напад на пазарот на марихуана: Корисниците на Uber Eats во Онтарио, Канада, наскоро ќе можат да нарачуваат производи од канабис преку апликацијата. Компанијата одби да каже дали ќе ја лансира својата услуга во други делови на Канада и САД.

Канадскиот пазар на марихуана се проценува на околу 5 милијарди канадски долари годишно. Според канадскиот закон, иако употребата на марихуана е легална од 2018 година, нејзиното снабдување е сè уште нелегално, забележува Би-Би-Си.

Клиентите на Uber ќе можат да нарачуваат канабис во посебен дел од апликацијата, а потоа да го подигнат нарачаниот предмет од блиската продавница. Корисниците на Uber Eats ќе треба да ја потврдат својата возраст во апликацијата и потоа да можат да ги подигнат своите нарачки во рок од еден час, соопшти компанијата.

Во април, извршниот директор Дара Хосровшахи рече дека компанијата ќе размисли за снабдување со канабис штом ќе биде дозволено со американскиот закон. Uber сега посочи дека нејзиното партнерство со Tokyo Smoke ќе им помогне на постарите во земјата да купат безбеден, легален канабис, кој треба да помогне во борбата против нелегалните продавачи.

„Ќе продолжиме внимателно да ги следиме пазарните регулативи и можности. И како што се развиваат локалните и федералните закони, ние ќе ги истражуваме можностите за работа со трговци кои работат во други региони “, рече портпаролот на Uber.