Владата на САД ја категоризираше марихуаната како помалку опасна дрога

Историска вест! Американската влада одлучи да ја категоризира марихуаната како помалку опасна дрога, што значи дека луѓето што ја користат или поседуваат канабис веројатно нема да одат во затвор во иднина.
„Премногу животи се превртени наопаку од нашиот неуспешен пристап кон марихуаната“, напиша американскиот претседател Џо Бајден на социјалната мрежа „Икс“.

„Денес, Министерството за правда го прави следниот чекор за прекласификација на марихуаната од категорија I во категорија III според федералниот закон“.

Лековите спаѓаат во пет категории во САД. Досега марихуаната или канабисот беа во првата, а со тоа и најстрогата категорија, која вклучува хероин и ЛСД.

Американската влада сега побара таа во иднина да биде вклучена во третата категорија. Како резултат на тоа, марихуаната ќе биде на исто ниво со стероиди или „парацетамол“. Американските медиуми ја означија таа прекласификација како историска.

Со прекласификацијата се признава медицинската употреба на канабисот, но целосна легализација во државата за приватна потрошувачка не е планирана.

Иако марихуаната е веќе легална за рекреативни и медицински цели во повеќе од 20 американски држави, а само за медицински цели во повеќе од десетина други држави, федералниот закон сè уште заостанува. Потегот на администрацијата на Бајден има далекосежни последици за истражувањето и даночењето и придонесува за понатамошна декриминализација на канабисот.