Наскоро ќе се објават измените на новиот предлог-закон за легализација на марихуаната во Германија

Предлог-законот за легализирање на марихуаната на национално ниво во Германија ќе биде формално воведен од владата „веднаш по Велигден“, изјавил владин претставник. Мерката е променета за да им се дозволи на одгледувачите да можат да организираат и дистрибуираат марихуана во таканаречените клубови за канабис, слични на оние во Холандија и Шпанија. Официјалните лица, наводно, работат на негово ревидирање со цел да се избегне потенцијален конфликт со меѓународните закони. Германскиот министер за здравство Карл Лаутербах изјавил дека планот е сè уште да се донесе национална легализација и тој „цврсто претпоставува дека Германија ќе го претстави новиот предлог веднаш по Велигден“.

Законот содржи продажна компонента. Таа би била ограничена на создавање регионална пилот-програма, поставување „амбуланти“ кои би можеле да продаваат марихуана во одредени области на земјата, за да може владата да процени поширока комерцијална легализација. Сепак, министерот за здравство изјавил дека „се планира легализација низ цела Германија“ – што укажува дека националната комерцијална легализација може да биде сè уште можна во блиска иднина. Пратениците во коалициската влада, во меѓувреме, беа критични за објавениот потег за намалување на планот. -„Потребна ни е легализација ширум Германија, бидејќи црниот пазар може да се врати назад само ако може да се тргува со квалитетен канабис за рекреативна употреба во сертифицирани продавници низ Германија“, изјавила Кристине Лутке од FDP за Zeit Online . „Ако можете легално да купите канабис со обезбеден квалитет само во неколку градови, црниот пазар ќе опстане“.

Според претходната рамка што владата ја објави со поддршката на коалицијата, возрасните 18 години и постари можеа да купат и поседуваат 20-30 грама марихуана во федерално лиценцирани продавници и можеби во аптеките. Тие, исто така, може да одгледуваат до три растенија за лична употреба, со правила за нивно затворање за да се спречи пристапот на младите.

Сите тековни кривични постапки поврзани со прекршоци кои се легални според реформата ќе бидат суспендирани и затворени по спроведувањето.

Марихуаната ќе биде предмет на данок на промет во земјата, а планот предвидува дополнителен „специјален данок на потрошувачка“.

Германскиот федерален кабинет ја одобри првичната рамка за мерка за легализација кон крајот на минатата година, но владата сакаше да добие потпис од ЕУ  за да се осигура дека донесувањето на реформата нема да ги прекрши нивните меѓународни обврски. Според таа почетна рамка, возрасните 18 години и постари би можеле да поседуваат од 20 до 30 грама марихуана, која би можеле да ја купат од федерални лиценцирани продавници и можеби аптеки. Луѓето исто така би можеле да одгледуваат до три растенија за лична употреба, со правила за нивно затворање за да се спречи пристапот на младите. Марихуаната ќе биде предмет на данок на промет во земјата, а планот предвидува дополнителен „специјален данок на потрошувачка“. И сите тековни кривични постапки поврзани со прекршоци кои се легални според реформата ќе бидат суспендирани и затворени по спроведувањето.

Рамката е производ на повеќемесечни прегледи и преговори во рамките на германската администрација и коалициската влада во земјата. Официјалните лица  го направија првиот чекор кон легализација минатото лето , започнувајќи серија измени со цел да помогнат во информирањето на законодавството за ставање крај на забраната во земјата.

Извор