Category

Вести

Конгресот во Коста Рика го одобри законот за легализација

Пред неколку дена конгресот во Costa Rica се гласаше за легализација на марихуаната во медицински цели и покрај огромните притисоци на претседателот Carlos Alvarado Quesada и други конзервативни групи, законот помина. Законот го предвидува легалното...

Перу: Бесплатен медицински канабис за пациентите со ниски примања

Во Перу, Медицинскиот центар Canahope и QF Farmacia Magistral потпишаа договор за олеснување на пристапот до медицински канабис за пациенти со ниски примања. Според перуанскиот центар за студии за канабис, медицинската марихуана може да помогне...

Канабис од Африка преку Македонија до пазарот во ЕУ

Македонија е една од отскочните даски за африканскиот медицински канабис за европскиот пазар. Владата не открива која фирма има дозвола за увоз на 8,5 тони сув цвет канабис, но вели дека годинава од Лесото се...

Компаниите кои ќе одгледуваат канабис, 10% од нето-добивката ќе ја уплатуваат во Буџетот

Владата на 88-та седница на 20.07.2021 го утврди текстот на Предлог-законот за контрола на опојни дроги и психотропни супстанции, кој е усогласен со повеќе меѓународни акти. Една од новините е формирање Агенцијата за контрола на...

Доделена е првата лиценца за извоз на цвет од канабис

На 12.06.2021 Премиерот Зоран Заев вели дека македонската компанија „НЈСК Холдинг“ е прва која добила лиценца за извоз на сув цвет од канабис.

Ќе се формира Агенција за канабис

На денешната седница (18.05.2021) Владата ја разгледа и усвои информацијата за формирање „Работна група за подготовка на измени и дополнувања на законодавството за декриминализација, легализација и искористување на медицинските, социјалните и економските придобивки на канабисот”,...

Граѓански здруженија бараат декриминализација на канабисот во државата

Итна декриминализација на поседување и лична употреба на канабисот, но и на негово одгледување за лична употреба побараа денеска повеќе граѓански здруженија. На 18ти октомври 2020-та, тие посочија дека со забрана за користење на канабисот...

NYSK Holdings инвестира 16 милиони евра во нова фабрика за одгледување на канабис

NYSK Holdings отвори нова фабрика за одгледување на канабис за медицински цели и за финални медицински производи на база на канабиноиди. Новата фабрика е гринфилд инвестиција, сместена во нов модерен објект, на површина од 17.800...

„Реплек Фарм“ ќе извезува екстракти од канабис за медицинска употреба под брендот „Каноил“ во САД

„Реплек Фарм“ како пионер во производство на екстракти од канабис за медицинска употреба на глобално ниво е првата македонска компанија која го препозна овој потенцијал и веќе 4 години со голем успех ги пласира своите...

Европската Унија дозволи употреба на лекови од канабис за епилепсија

На 23.09.2019-та година Европската Унија за првпат дозволи употреба на производи од канабис во медицински цели и тоа само за пациенти кои страдаат од две ретки форми на детска епилепсија.
1 5 6 7 8