Category

Вести

Истражувачите почнуваат да веруваат дека маслото од THC е ефикасен третман за аутизам

Во текот на изминатата деценија, извештаите за употреба на канабис како третман за нарушување на спектарот на аутизам беа прогласени како контроверзни од многу лекари. Сепак, тој наратив почнува да се менува. Тим истражувачи од...

Бајден најави помилување на илјадници лица осудени за поседување марихуана

Претседателот на САД Џо Бајден најави нови извршни мерки насочени кон декриминализација на марихуаната според американскиот федерален закон. Марихуаната сега е легална за медицинска употреба во 37 сојузни држави и достапна за рекреативна употреба во...

WADA останува на својот став: Марихуаната е забранета

Светската анти-допинг агенција (WADA), направи ревизија на супстанци кои нема да бидат дозволени во спортовите над кои има надлежност ова тело – марихуаната остана на листата на забранети супстанци, додека опијатот трамадол е додаден на...

Легализација на канабисот во Германија

Германија е на пат да ја легализира рекреативната употреба на марихуана. Безбедноста и јавното здравје ќе бидат врвни приоритети во претстојното законодавство, изјавил министерот за здравство Германската влада продолжува со плановите за законодавство за легализирање...

Изјава од научниците на Харвард: “Канaбисот ги зголемува умствените способности!”

После 3 месеци лечење со марихуана, пациентите осетиле подобрување во однос на способностите за извршување на одредени когнитивни задачи, посебно оние управувани од фронталниот кортекс. Различни учесници во истражувањето исто така пријавиле повеќе разлики како:...

Корисниците на канабис имаат помали шанси за карцином на црниот дроб

Резултати од научни истражувања во кои биле вклучени 101 милион испитаници: Корисниците на канабис поретко оболуваат од рак на црниот дроб или некои други видови за разлика од оние кои редовно го користат. Xепатоцелуларни карцином...

Првиот хотел и највисоката зграда во светот изградена од коноп

Проектот на Afrimat Hemp и Hemporium претставува пример односно референца која покажува како и на кој начин една висококатница може да биде изградена од биомаса од коноп кој ќе биде главниот и основен материјал од...

ЕУ и марихуаната – секоја земја со различни казни

Претставници на земјите-членки на Европската Унија се собраа во Прага да разговараат за канабисот. Ставовите на одделни земји од Унијата за ова се сосема различни.

Кафулињата со канабис се најновиот додаток на туристичката понуда во Тајланд

Кафуле за канабис отворено e пред неколку дена во Као Сан, област во Бангкок популарна кај туристите – и веќе е преполно со клиенти. Неколку такви продавници се појавија низ главниот град откако Тајланд ја...

Екстракт од канабис и габа елиминира 100 отсто од клетките на рак на панкреас и дебелото црево

Компанијата „Канаботех“ објави дека во тестирањето, адаптираниот екстракт покажал петпати поголема антиканцерогена ефикасност од оригиналниот екстракт и 100 отсто ги уништува клетките на карцином на панкреасот.
1 2 3 4 5 8