ОАЕ ги прекинаa затворските казни за патниците фатени со THC

Обединетите Арапски Емирати (ОАЕ) ги олабавија некои од своите строги закони за дрога, олеснувајќи ги казните за туристите кои влегуваат во земјата со производи со THC. Новиот протокол за патниците во Дубаи е да се конфискуваат и уништуваат производите од канабис наместо да се наметнуваат строги казни.

Како дел од серијата опсежни промени, осудените за прекршоци поврзани со дрога ќе можат да ја отслужуваат казната во безбеден притворен центар кој нуди лекување и образование наместо затвор. Дополнително, веќе не е задолжително протерувањето на недржавјани во случаи на употреба и поседување дрога.

До неодамна, во Обединетите Арапски Емирати во ниеден степен не се толерираше поседување дрога. Поседувањето на преостанати количини на која било дрога, вклучително и канабис, може да ви донесе години затвор. До неодамна четири години беше минималната затворска казна за криминал со дрога.

Но, земјата ги ажурираше своите застарени закони. На оние кои првпат ќе направат прекршок ќе им бидат изречени минимални казни од три месеци како дел од новиот пристап кој има за цел да ги реинтегрира „корисниците на дрога“ во општеството, но кој предвидува и построги казни за сторителите кои повторуваат.

Носењето храна, пијалок или кој било друг производ наполнет со канабис повеќе нема да биде кривично дело. Наместо тоа, овие предмети едноставно ќе бидат одземени и уништени. Обединетите Арапски Емирати претходно ги намалија минималните казни за канабис од четири на две години во 2016 година.