Новата германска влада ветува “Нова Германија” со легализацијата

На Германците им е ветена нова влада до католичкиот Божиќ, а додека празничниот декор ги разубавува улиците на Берлин и другите германски градови, ветувањето се чини дека ќе бидат исполнети.

Под услов на конечно одобрување од членовите на трите партии, оваа прилично различна политичка групација ќе положи заклетва во среда, кога ерата на Ангела Меркел и официјално ќе го отстапи местото на новата ера на социјалдемократот Олаф Шолц.

Коалицијата „Семафор“ е именувана по боите на вклучените партии – социјалдемократите (црвено) кои се залагаат за праведно општество, либералите или ФДП (жолта) кои се залагаат за бизнис и индустрија и зелените, кои се залагаат за еколошки реформи.

Сепак, „семафорот“ брзо ќе удри во земјата, оценуваат експертите, поради фактот што Германија се наоѓа во пикот на агресивниот четврт бран на пандемијата со коронавирус и се построгите ограничувања на јавниот живот.

Климатска промена

Значи, на ред се политички промени, а доколку новата влада има свој пат, ќе дојде до општествени промени. Коалицијата околу Шолц, според првите анализи, сака поправедна, полиберална Германија, која решавањето на климатските промени го прави приоритет.

Постепените исфрлање на јаглен би се забрзало до 2030 година, за разлика од претходната цел од 2038 година. Исто така, до 2030 година, обновливите извори на енергија треба да обезбедат 8 отсто електричната енергија во земјата.

До истиот датум, коалицијата сака 15 милиони електрични возила на германските патишта. Постојат и значајни и великодушни социјални предлози: полесен пристап до социјална заштита и зголемување на минималната плата на 12 евра на час.

Сегашниот систем на детска заштита, кога станува збор за месечна родителска помош по дете, варира во зависност од нивниот приход и истиот ќе биде заменет со нов систем. Со тоа на родителите ќе им се обезбедат 500 евра месечно по дете, без разлика на нивните можности. Тоа се политики кои според последните истражувања уживаат значителна јавна поддршка.

Сегашниот систем на детска заштита, кога станува збор за месечна родителска помош по дете, варира во зависност од нивниот приход и истиот ќе биде заменет со нов систем. Со тоа на родителите ќе им се обезбедат 500 евра месечно по дете, без разлика на нивните средства. Тоа се политики кои според последните истражувања уживаат значителна јавна поддршка.

Канабис и старосна граница за гласање

Германците колку и да се согласуваат кога станува збор за екологијата и социјалната заштита, се чини дека гласачите се поделени околу другите планови, како што е легализацијата на канабис.

Се чини дека ниту планот за намалување на возраста за гласање од 18 на 16 години не го привлече вниманието на јавноста. Само 30 отсто од испитаниците во истражувањето ја одобрија идејата.

Друг предлог кој исто така може да се покаже контроверзен, како во земјата, така и во странство, е можноста трите партии целосно да го преиспитаат германскиот имиграциски систем.

Новата влада сака да ја поттикне имиграцијата, поголеми права за луѓето кои бараат азил во Германија и полесни процедури за добивање германско државјанство.

Местото на Германија во светот

Колку поинаку ќе изгледа Германија кога станува збор за надворешната политика и што значи новата влада за Европа и остатокот од светот? Се очекува, барем за тон малку поостар одговор кон земјите како што се Русија и Кина.

Коалицискиот договор конкретно се однесува на кршењето на човековите права во Кина, на двосистемското политичко прашање во Хонг Конг и на поддршката за Тајван.

Ова е во согласност со ставовите на Европската унија, но коментаторите забележуваат дека обраќањата означуваат еден вид отстапување од ерата на Меркел.

Кога станува збор за одбраната, постои посветеност на зголемување на потрошувачката. Загриженоста на меѓународните кругови дека владата во Берлин би можела да се откаже од своите нуклеарни обврски кон НАТО е „ублажена“. Германија ќе остане дел од договорот на НАТО за поделба на нуклеарното оружје и ќе продолжи да нарачува американско нуклеарно оружје.

Многумина се сомневаат дека, во однос на Вашингтон, Париз или Токио, администрацијата на Шолц можеби и нема да изгледа значително поинаку од онаа со која владееше Ангела деценија и пол.

Извор: novatv.mk