Microsoft размислува за одржливи материјали од коноп

Новото истражување спонзорирано од софтверскиот гигант Microsoft вклучува ветување од компанијата дека ќе помогне во развојот на одржливи материјали, вклучително и коноп, кои складираат јаглерод за да помогнат во изградбата на центри за податоци и други згради. Истражувањето, произведено од Carbon Leadership Forum на Универзитетот во Вашингтон, собира информации од постоечката литература за одржливи материјали во рана фаза кои се во развој. Тоа покажа дека зградите можат да го заменат бетонот со природни материјали што складираат јаглерод, вклучувајќи печурки, алги, коноп, слама и обична земја.

Овие материјали гарантираат реален ентузијазам и се вредни за инвестирање за да се помогне и забрза нивното на прототипирање, скалирање, производство и пазарна употреба во синџирот на снабдување во градежната индустрија“, се вели во извештајот.

И Microsoft и Amazon инвестираа во CarbonCure, компанија која пумпа CO2 во бетонот додека се поставува, но процесот компензира само за 5% од емисиите создадени од сериите на бетон и може да се користи само во мали делови од градежни проекти, според на Data Center Dynamics, трговска публикација од индустријата за податоци со седиште во Лондон.

Спротивно на тоа, користењето одржливи материјали се усогласува со ветувањето на Microsoft да стане корпорација негативна на јаглерод до 2030 година и да го отстрани целиот јаглерод што го емитува компанијата до 2050 година, се вели во весникот. Ова вклучува залагање за јавна политика со ниска содржина на јаглерод, поддршка на образованието и промовирање на материјал за складирање на јаглерод.

Заедно со инвестирањето во нови технологии за складирање на јаглерод, амбицијата на Microsoft е да го забрза процесот на глобално ниво преку развивање на нови технологии за добавувачите ширум светот“.

Истражувањето сугерира дека во 2022 година може да се развијат прототипи и проекти за докажување на концептот, иако новите материјали ќе треба да поминат низ низа тестови за усогласеност и безбедност пред широка употреба.

Сепак, истражувачите се залагаат за употреба на овие одржливи материјали во водечки проекти за да се заинтересира публиката и да се докаже нивната изводливост за ниско ниво на јаглерод и складирање на јаглерод, притоа покажувајќи ги трошоците и усогласеноста со кодот споредливи со конвенционалните материјали.

Користењето на 3D печатење може да помогне во производството на градежни компоненти и таквите идеи и материјали би можеле да се тестираат во центрите за податоци на Microsoft Edge, сугерира истражувањето, кои се помали центри и брзо конструирани од произведени компоненти.