Марихуаната за рекреативни цели e легална во речиси половина САД

Охајо стана 24-та држава во САД што ја легализираше марихуаната. Гласачите во Охајо на референдум изгласаа дека возрасните од 21 година или постари можат да купат и поседуваат до 2,5 унци канабис и да одгледуваат до шест растенија дома, објави Политико. Медицинската марихуана е легална во државата од 2016 година.

„Марихуаната повеќе не е контроверзно прашање“, рече Том Харен, портпарол на Коалицијата за регулирање на марихуаната како алкохолот, според Вашингтон пост. „Жителите на Охајо го покажаа ова. Тие се исклучително јасни за иднината што ја сакаат за нашата држава: легална и регулирана марихуана за возрасни“.

Со Охајо, 53% од населението на САД сега живее во држави каде што возрасните можат легално да користат трева. Минесота и Делавер, исто така, ја легализираа рекреативната употреба на марихуана оваа година.

Многу конзервативни пратеници од Охајо беа цврсто против референдумот, вклучувајќи го и републиканскиот гувернер Мајк ДиВајн.

Одобрената мерка создава Оддел за контрола на канабис во рамките на Одделот за трговија во Охајо за да го регулира пазарот. Дополнително, ќе се наметне данок од 10% за сите набавки на канабис. Тие средства ќе бидат наменети за лекување од зависности, програми за социјална еднаквост и работни места и административни трошоци.

Извештајот на Државниот универзитет во Охајо од 2023 година проектира дека легалната марихуана ќе генерира околу 350 милиони американски долари годишен даночен приход за државата.

Бидејќи мерката е статут инициран од граѓаните, таа е предмет на промена, наведува Политико. Републиканските законодавци кои се противат на законот можат да го изменат или дури и да го укинат. Сепак, силната поддршка на гласачите за мерката – 57% од гласачите во Охајо ја одобрија во вторникот – може да ги одврати пратениците од обидот за укинување.

Гласачите во Охајо претходно го отфрлија прашањето на гласачкото ливче за легализирање на марихуаната за рекреација на референдумот во 2015 година.