Први во Европа: Луксембург го легализира одгледувањето и легализирањето на канабисот

На возрасните во Луксембург ќе им биде дозволено да одгледуваат до четири растенија канабис во своите домови или градини, според законите што ќе ја направат првата земја во Европа што ќе го легализира производството и потрошувачката на оваа дрога, пишува Гардијан.

Во соопштението на владата на Луксембург денеска беше објавено дека ќе донесе фундаментални промени во пристапот на земјата кон рекреативна употреба и одгледување канабис.

Според легислативата, луѓето на возраст од 18 и повеќе ќе можат легално да одгледуваат до четири растенија канабис по домаќинство за лична употреба.

Трговијата со семиња, исто така, ќе биде дозволена без ограничување на количината или нивоата на тетрахидроканабинол (THC), главната психоактивна состојка.

Владата рече дека ќе биде можно да се купи семе во продавниците, да се увезе или да се купи преку интернет.

Исто така, постои намера да се дозволи домашно производство на семиња за комерцијални цели, но плановите и за национален синџир на производство и за државно регулирана дистрибуција се одложени поради ковид пандемијата.

Луксембург ќе им се придружи на Канада, Уругвај и 11 американски држави во прекршувањето на конвенцијата на ОН за контрола на наркотични дроги, која ги обврзува потписниците да го ограничат „исклучиво за медицински и научни цели, да го забранат производството, извозот, увозната дистрибуција, трговијата, вработувањето и поседувањето на дрогата“.