Конопот полека влегува во градежната индустрија

Цементот е евтин, лесен за работа и е стандарден материјал за модерната конструкција, но глобалната цементна индустрија е одговорна и за 8% од емисиите на јаглерод. Во обид да го ублажат неговиот јаглероден отпечаток, различни производители на цемент и бетон ширум светот објавија патоказ за постигнување нето нула емисии на бетон до 2050 година и да се намалат емисиите за четвртина до 2030 година.

Според Томи Гибонс – ко-основач и директор на Хемпитектура, вели дека еден од начините е да се направи бетон од коноп кој ќе се брави во јагленот наместо да се ослободи. Неговата компанија, со седиште во Кечум, Ајдахо, произведува изолација од коноп и доби грант од програмата „Иновативен крстопат“ од Министерството за енергија за истражување и развој на изолација од коноп.

„Многу други материјали од растително потекло можат да имаат споредливи квалитети, но на помалку одржлив начин и со поголеми емисии на јаглерод во споредба со конопот.”

Коноп- бетонот се добива со мешање на семето од коноп со вар. Смесата станува калапи супстанција која се обликува во блок, создавајќи лесен материјал кој се користи за ѕидови и изолација.

И покрај неговата способност да се бори против штетниците, мувла, па дури и пожари благодарение на својата термичка маса, конструкцијата од коноп се уште малку се користи, но на другите пазари чекаат да се пробие. Тоа е индустрија во зародиш и има уште долг пат што треба да се помине, објаснува Roland Gyallay-Pap, еден од основачот на здружението Roky Mountain Hemp Build со седиште во Болдер.

„Градежната индустрија си постави за цел да стане јаглеродно неутрална до 2030 година и постои голем интерес за алтернативни методи на градба. Проблемот е што во делови од Соединетите Држави постои стигма околу самиот коноп, за која е потребно време да се надмине.”

Постои уште еден проблем. Соединетите Американски Држави го легализираа производството на коноп пред само три години, по усвојувањето на нацрт-законот за фарми од 2018 година.

Настрана постојаната сигма, и лимитираната (ограничената) едукација за растението, одгледувањето на коноп во САД од легализацијата се фокусираше на неговото производство за да се извлече CBD и други нетоксични канабиноиди. Додека индустријата за CBD е во презаситеност, неразвиениот синџир на снабдување со индустриски коноп остана ограничен на нишаниот пазар. Сепак, интересот за одгледување коноп за други цели освен за производство на CBD и други канабиноиди продолжува да расте.Производството на коноп за градежни материјали привлече значителен интерес и се прошири во земји како Канада и Европа, а некои веруваат дека САД ќе доживеат сличен тренд.

„Европските земји прават слични работи за поновите згради, а се чини дека и американската влада е заинтересирана“, рече Гибонс.
Според Gyallay-Pap, споредено со Соединетите Држави, каде што има околу 200 милиони куќички со коноп, во Франција има околу 2 милиони. Идејата за користење на коноп како алтернативен метод на градба е родена во Франција во 1980-тите.

„Земјата бараше материјали што ќе ги искористи за реновирање на згради стари со векови кои беа изградени со портланд цемент“, објаснува Роланд Гјалај-Пап.

Француските директори открија дека конопот е најдобрата опција поради неговата сигурна, лесна изолација и неговата способност да ја задржува топлината без ризик од мувла или штетници.

За огромната побарувачка

Конопот мораше да надмине неколку предизвици за да влезе на постоечките и воспоставените пазари. Но, неговиот потенцијал се појавува, а г-дин Gyallay-Pap и неговиот деловен партнер Имон Мекнатон, ко-основач на Rocky Mountain Hemp Build, забележаа зголемување на бројот на клиенти заинтересирани за инкорпорирање на коноп во нивните домови и нивните згради.

Сместени во најстарата држава за производство на коноп во Земјата, Мекнатон и Гјалај-Пап соработуваат со неколку одгледувачи на коноп во Колорадо, но пристапот до вар е тежок поради нарушувањето на синџирот на увоз за снабдување предизвикано од пандемијата.

Поради трошоците за испорака на варовник од странство, тој и Gyallay-Pap најдоа профитабилна деловна стратегија со вклучување на мала количина на конвенционален портланд цемент во нивниот рецепт за бетон од коноп.

Иако ентузијастите за одржливост би можеле да се потсмеваат на идејата, дуото тврди дека јаглеродниот отпечаток од транспортот на повеќе варовник од странство далеку го надминува вклучувањето на мала количина цемент произведен на таков начин.