Индустријата за канабис вредна 25 милиони во САД

Приходите на американскиот производител на канабис Green Thumb Industries во третиот квартал се зголемија за речиси 49%, благодарение на повеќе канали за дистрибуција и зголемен сообраќај во неговите продавници за малопродажба.

„Американските потрошувачи претежно избираат канабис за благосостојба. Луѓето го бараат овој производ и забележуваме раст на продажбата“, изјави главниот извршен директор Бен Ковлер во интервју за Ројтерс.

Ковлер процени дека американската индустрија за канабис во моментот вреди 24 милијарди долари годишна продажба, во согласност со податоците од независните истражувања и очекува таа да се зголеми тројно во текот на следната деценија – бидејќи новите држави, производи и потрошувачи ќе влезат на пазарот.

Новите промени во политиката за секторот марихуана, вклучително и пристап до федерално банкарство и очекувањата за федерална декриминализација на марихуаната, предизвикаа оптимизам кај инвеститорите во индустријата.

„Веруваме дека американските потрошувачи ќе консумираат годишен канабис од 80 милијарди долари, а тоа значи дека ќе има уште најмалку 50 милијарди долари легална продажба во следната деценија“, рече Ковлер.

Профитот на Green Thumb од Чикаго се зголеми повеќе од двојно на 20,2 милиони долари, или 8 центи по акција, во третиот квартал кој заврши на 30 септември.

Приходите се зголемија на 233,7 милиони долари од 157,1 милиони долари минатата година, тесно надминувајќи ја проценката на Refinitiv IBES од 233,3 милиони долари. Green Thumb, кој има 16 производствени капацитети, 66 малопродажни места и операции низ 14 сојузни држави во САД, рече дека приходите од малопродажбата се зголемуваат за 7,3%.