Германија: Кои се новите правила за канабисот од1ви април?

„Некои Германци пијат пиво после работа. Ние само сакаме да ја пушиме нашата трева“. Ова се зборовите што ги кажа Марсел Ришел, откако на 1 април почна делумната декриминализација на употребата на марихуаната во Германија.

Тој е среќен што „традиционалната пивска земја“ станува се поотворена за канабис.

Можеби измените на законот стапија на сила на Меѓународниот ден на шегите, но за љубителите на канабис ова не е шега.

Разговараме со Марсел Ришел во областа Нојштад во Дрезден, град на алтернативна култура.

Овде, како и на други места, не е тешко да се најдат луѓе кои пушеле џоинт јавно и пред новите мерки.

Ова е еден од аргументите во прилог на декриминализацијата; милиони луѓе секако ја консумираат оваа супстанца.

Со олабавување на мерките ќе се поплочи црниот пазар и ќе се подобри контролата на квалитетот на производите, сметаат поддржувачите.

Кои се новите правила за канабисот во Германија?

Од 1 април

-Секој над 18 години може да има до 25 грама трева.
-Возрасните можат да одгледуваат до три дрвја од ова растение
-Пушењето марихуана ќе биде забрането во близина на училишта, спортски центри и пешачки зони од 7 до 20 часот.

Од 1 јули

-Може да се основаат заедници на одгледувачи или „социјални клубови“, а нивниот максимален број членови може да биде до 500.
-Сите германски жители на полнолетна возраст можат да бидат членови.
-Клубовите можат да растат и да дистрибуираат лекови само на непрофитна основа.

Ришел планира да основа здружение на одгледувачи или „социјален клуб за канабис“ што ќе биде легално од 1 јули.

„Градинарски клуб, но за коноп. „Секој грам од заедницата на канабис е грам што не е на црниот пазар“, вели тој, додавајќи дека „тоа е победничка ситуација“.

Овие места нема да бидат како познатите канабис кафулиња во Амстердам, за кои жестоко се дебатира во Холандија.

Непрофитните клубови во Германија треба да бидат само за жителите на земјата, за да го запрат бранот на туристи кои доаѓаат кај нив поради полибералните закони во врска со конзумирањето на оваа супстанца.

Сепак, законот е комплексен, производ на политичка контроверзија што предизвика оригиналните планови да се намалат.

Луѓето се незадоволни од двете страни на полот.

Многумина предупредуваат дека 1 април го означува „почетокот на фазата на хаос во Германија“.

„Претпоставуваме дека црниот пазар ќе се зајакне“, вели Александар Поиц од германскиот полициски синдикат.

Александар Појц стравува дека криминалните мрежи лесно ќе се прилагодат на законските измени
Тој верува дека побарувачката брзо ќе ја надмине законската понуда, бидејќи растењето дома бара упорност и посветеност.

Ќе поминат месеци пред да заживеат клубовите.

На долг рок, тврди тој, криминалните мрежи ќе се прилагодат, дури и ќе се „инфилтрираат“ во социјалните клубови за време на спроведувањето на законот.

Тоа ќе биде „мамутска“ задача.

Во прометните, пренаселени градови, можеби е неопходно да се најдат места кои се технички легални.

Се поставува и прашањето како полицијата ќе направи разлика помеѓу потрошувач и дилер, ако на човек му се дозволи да има 25 грама, што е доволно за да се ролаат десетици џоинти.

Групите како Постојаниот комитет на лекарите на Европа (CPME) изразија загриженост дека канабисот може да предизвика зависност и негативно да влијае на менталното здравје.

Пушењето канабис на јавни места сè уште може да биде проблем во некои градови.

Новите мерки „ќе ја зголемат употребата (марихуана), што значи поголеми здравствени последици, особено кај младите луѓе“, според потпретседателот на CPME, Реј Вале.

Со оглед на тоа дека помладите од 18 години со закон нема да можат да користат трева, се верува дека младите ќе продолжат да се обраќаат кон дилерите на дрога.

Германија е само една од низата земји каде што долго време се дебатира за добрите и лошите страни на декриминализацијата на марихуаната.

Официјален Берлин цитираше истражување од 2021 година кое покажа дека 10,7 отсто од мажите и 6,8 отсто од жените користеле канабис барем еднаш во изминатите 12 месеци.

Најчесто станува збор за возрасната група од 18 до 24 години, наведоа оттаму.

Сè уште нема „успешен пристап“ за ограничување на црниот пазар и спречување на проблемите на младите, вели д-р Робин Хофман, доцент по кривично право и криминологија на Универзитетот во Мастрихт.

Кампањата беше успешна, иако некои политичари велат дека ќе се залагаат за промена на законот.

Ограничувањето на црниот пазар е цел што „не е целосно постигната“ дури и во земјите каде дрогата е целосно легализирана, како што се Канада или Уругвај.

„Тоа е долг процес – маратон, а не спринт“, вели Хофман.

Патот на Германија до делумна декриминализација беше долг, а дебатата околу него често се толкува како левица наспроти десница.

Предлогот за декриминализирање на марихуаната се појави во 2021 година, кога трите владејачки партии формираа коалициски договор, по долгогодишниот застој во времето на поранешната канцеларка Ангела Меркел.

Нејзината Христијанско-демократска унија (ЦДУ) веќе вети дека ќе ги повлече законските измени доколку ја освои власта на следните избори.