Како blockchain технологијата може да влијае на канабис индустријата

Блокчејн е веројатно најдискутираната и најмалку разбрана технологија на пазарот денес. Може да се обложите дека мнозинството читатели кои го гледаат овој збор веднаш помислуваат на една од трите работи: Биткоин, „таа криптовалута со куче на неа“ или Илон Маск. На многу начини, индустријата за канабис не е толку различна. Во реалноста, двата сектора се неверојатно сложени индустрии и динамични кои рапидно растат и привлекуваат некои од најдобрите таленти.

Паралелите не завршуваат тука. Блокчејн е фундаментална технологија, односно технологија која овозможува да се создадат други технологии над него, наречени трансформациски технологии. Едноставен пример би бил односот помеѓу интернетот (технологија на основа) и нешто како е-пошта или социјалните медиуми (трансформациска технологија). Блокчејн може да направи многу повеќе од криптовалутите. Овозможува создавање на децентрализирани и непроменливи книги, речиси моментална проверка на информациите и многу други случаи за употреба.

За вистински да се разбере каде употребата на блокчејн може да биде најефикасна, треба да се започне со разбирање на основата на некои од прашањата и предизвиците присутни во индустријата за канабис.

Како прво, канабисот е во процес на легализација и како таков бара сложени нивоа на следење, надгледување и надзор на производите во секоја фаза од производниот циклус. На канабисот му требаат и внимателни проверки на виталните информации како што се средствата, лиценцата и многу други клучни детали поради рамки создадени за да се заобиколи оваа несигурна правна ситуација.

Додадете на тоа дека недостатокот на конвенционални банкарски услуги се чини дека проблемите со управувањето со канабисот се непремостливи. Тука влегува и блокчејнот.

Да почнеме со најосновниот основачки принцип на блокчејн технологијата: Непроменливи Леџери. Едноставно кажано, ова се списоци на податоци што не можат да се уредуваат. Звучи многу како она што се бара во системите за следење и следливост на семиња за продажба на канабис, нели? Ова е вистински случај. Програмите за следење и следливост на канабисот се потпираат на точни податоци што го следат семето во текот на неговиот раст, во неговата серија при берба, потоа во неговото пакување до малопродажба или низ низа дополнителни чекори за време на екстракцијата.

Способноста на операторите со канабис да ги следат сите делови на растението низ сите фази со целосна точност е одличен пример за употреба на блокчејн во просторот за канабис. Ова доаѓа по можноста за следење на залихите за внатрешни деловни цели и, покрај исполнувањето на регулаторните барања, ќе бидат сите детали потребни за да се потврди потенцијалниот договор. Податоците од блокчејн овозможуваат паметни договори. Паметните договори во суштина се интеракции контролирани од алгоритми без потреба од верификација од трета страна. Замислете свет во кој операторите не треба рачно да проверуваат лиценца или доказ за средства. Онаму каде што потребата да се побара сертификат за анализа не е пречка за надминување, туку суштински дел од процесот. Ова е она што паметните договори можат да го направат. Давателот ги поставува сите податоци на даден блокчејн, а купувачот го прави истото. Без дополнителен напор, сите овие податоци се проверуваат, следат и се споделуваат во соодветната фаза.

Надвор од безбедноста на податоците и намалувањето на обемот на работа потребна за да се изврши одредена трансакција, другиот концепт на кој веројатно мислат повеќето луѓе кога размислуваат за блокчејн е криптовалутата (или Crypto, накратко). Овој начин на плаќање може лесно да се разбере во смисла на видео игра. Никој не е срамежлив да потроши на злато, скапоцени камења или рубини за да купи нешто во својата омилена апликација. Истите механизми може да се применат за транзиции во реалниот свет. Тоа може да биде малку сива зона законски, но повеќе компании и држави работат на решенија кои овозможуваат подобар пристап до банкарството и финансиите – нешто што е проблем за индустријата за канабис од нејзиното основање.

Во суштина, блокчејн обезбедува ниво на безбедност и транспарентност што не е единствено за канабисот, туку е од најголема важност кога се гледа сегашниот и идната слика на индустријата за канабис како целина. Како што беше претходно наведено, блокчејнот е само основата што ќе им овозможи на операторите во индустријата за канабис да најдат нови и возбудливи решенија за постојано менување на сликата или за пречките и проблемите со кои се соочува индустријата.