HEMP.MK

Првиот портал за канабис култура во Македонија!

Германија планира да легализира купување марихуана до 20 грама

Предлогот на германската влада планира да им дозволи на возрасните граѓани да купат и поседуваат 20 грама канабис за лична употреба како дел од планот...
Read More

Филип Достовски: „Маслото од канабис ја подобрува состојбата на болните од канцер и лечи“

Од Зелена алтернатива упорни – маслото од канабис ја подобрува состојбата на болните од канцер и лечи. Филип Достовски сведочи за стотици луѓе кои со...
Read More

Истражувачите почнуваат да веруваат дека маслото од THC е ефикасен третман за аутизам

Во текот на изминатата деценија, извештаите за употреба на канабис како третман за нарушување на спектарот на аутизам беа прогласени како контроверзни од многу лекари....
Read More

Бајден најави помилување на илјадници лица осудени за поседување марихуана

Претседателот на САД Џо Бајден најави нови извршни мерки насочени кон декриминализација на марихуаната според американскиот федерален закон. Марихуаната сега е легална за медицинска употреба...
Read More

Што е CBD масло? Сè за екстрактот од канабис

CBD масло е кратенка за непсихоактивно масло од канабидиол произведено со екстракт од цветот на канабис, кои најчесто содржи ниски нивоа на THC и високи...
Read More

CBD масло за намалување на анксиозност, стрес и подобар сон

Мали дози на CBD доведуваат до смиреност, опуштеност и полесен фокус на сѐ што работите. Уште поистакната е ваквата активност доколку се искомбинира со мелатонин,...
Read More

WADA останува на својот став: Марихуаната е забранета

Светската анти-допинг агенција (WADA), направи ревизија на супстанци кои нема да бидат дозволени во спортовите над кои има надлежност ова тело – марихуаната остана на...
Read More

Легализација на канабисот во Германија

Германија е на пат да ја легализира рекреативната употреба на марихуана. Безбедноста и јавното здравје ќе бидат врвни приоритети во претстојното законодавство, изјавил министерот за...
Read More

Изјава од научниците на Харвард: “Канaбисот ги зголемува умствените способности!”

После 3 месеци лечење со марихуана, пациентите осетиле подобрување во однос на способностите за извршување на одредени когнитивни задачи, посебно оние управувани од фронталниот кортекс....
Read More

Корисниците на канабис имаат помали шанси за карцином на црниот дроб

Резултати од научни истражувања во кои биле вклучени 101 милион испитаници: Корисниците на канабис поретко оболуваат од рак на црниот дроб или некои други видови...
Read More

Првиот хотел и највисоката зграда во светот изградена од коноп

Проектот на Afrimat Hemp и Hemporium претставува пример односно референца која покажува како и на кој начин една висококатница може да биде изградена од биомаса...
Read More

“The Scientist” e еден од најважните документарци за канабис

Зошто и кaко канабисот лечи широк спектар на болести? Нашето тело во себе поседува Ендоканабиноиден систем (ЕКС), канабиноиди и рецептори кои се задолжени за одржување...
Read More
1 2 3 4 5 6 12