Јанаки Митровски од „Билка“ со реакција за јавната расправа на Медицинскиот факултет

Во петокот имаше настан на Медицинскиот факултет, јавна расправа за легализација на канабисот. Но, производителите ги замолиле на медиумите да заминат од амфитеатарот, додека присутните НВО биле избркани.

“Тоа беше нешто како приватна забава на производителите. Ние појдовме чисто да се информираме. Претставниците од Министерството за здравство буквално нѐ избркаа поради инает. На крајот производителите се согласија ние да останеме. Со нив имаме исти предлози”, вели за Утрински брифинг Јанаки Митровски, адвокат и претседател на здружнието „Билка“ за Закон за легализација на канабис.

“Во текот на носењето на Законите нашиот предлог е секој кој има здравствена состојба за која е утврдено дека канабисот може да помогне да може да одгледува 10 стебла канабис, а секој полнолетен 3 стебла за рекреативна употреба. Инаку, во јавност никаде во Европа не е дозволена јавна конзумација на канабис, вели Митровски.”

Проследете го целиот разговор во видеото:

Извор: Слободен печат