Category

Легализација и декриминализација

Групата на Зелена Алтернатива на Facebook брои скоро 30000 членови – сите бараат помош во канабисот

Во најтесна соработка со најголемиот светски промотер на медицинската употреба на канабисот Рик Симпсон и тимот на научници кои му се најблиски соработници Dr. Lumír Ondřej Hanuš, Dr. Paul Hornby и Dr. Robert J. Melamede,...

Достовски: Канабисот да се тргне од листата на наркотици, тоа е лек што се користел и во минатиот век

Темата за легализација на употребата на канабисот не е нова. Прашање е дали ќе се помрдне што во однос на законодавството. Програмата на новата влада на премиерот Ковачевски вели дека треба да дојде до промена...

Вардаровите ракометни легенди Карачиќ и Дисингер во бизнис со канабис во Струмица

Некогашните соиграчи и ракометни европски шампиони со Вардар, Кристијан Дисингер и Игор Карачиќ, станаа сопственици на компанија за одгледување на медицински канабис во Струмица.

Владина програма: Легализација на марихуаната за лична употреба и одгледување дома

Мандатарот Димитар Ковачевски вчера ја достави владината предлог-програма до Собранието. Меѓу другото, таа се осврнува и на употребата на марихуаната. Според програмата, Владата ќе ги интензивира политиките и активностите за декриминализација, легализација и искористување на...

Легализација на канабис: Производителите се жалат дека се заглавени, бараат формирање Регулаторна комисија

Владата уште летово го утврди текстот на Предлог-законот за контрола на опојни дроги и психотропни супстанции во кој се транспонирани повеќе рамковни одлуки и директиви на Европскиот Парламент и на Европскиот Совет за усогласување на...

Јанаки Митровски од „Билка“ со реакција за јавната расправа на Медицинскиот факултет

Во петокот имаше настан на Медицинскиот факултет, јавна расправа за легализација на канабисот. Но, производителите ги замолиле на медиумите да заминат од амфитеатарот, додека присутните НВО биле избркани.

Јавната “Тајна” расправа за законот за канабис

Во саботата на 11 декември, со почеток во 12:00, во просториите на деканатот на медицински факултет имаше “јавна” расправа за законот за канабис.

Забранет влез за новинари на јавна расправа за Законот за легализација на канабис

Денешниот инцидент каде што медиумските работници повторно беа оневозможени да следат настан е уште еден доказ дека конечно е време некој да преземе одговорност за попречување на работата на новинарите, велат од Здружението на новинари...

Една година откако СЗО го прекласифицираше канабисот како безбеден лек

Пред една година, односно на 2-ри декември 2020-та комисијата на Организацијата на Обединетите Нации (ООН) за наркотични средства (анг. UN Commission on Narcotic Drugs-CND) донесе голем број на одлуки кои доведоа до промени во начинот...

Компаниите кои ќе одгледуваат канабис, 10% од нето-добивката ќе ја уплатуваат во Буџетот

Владата на 88-та седница на 20.07.2021 го утврди текстот на Предлог-законот за контрола на опојни дроги и психотропни супстанции, кој е усогласен со повеќе меѓународни акти. Една од новините е формирање Агенцијата за контрола на...
1 2 3