Студија: студентите од колеџ кои користат марихуана покажуваат знаци на поголема мотивација во споредба со некорисниците

Истражувачите повторно ја оспоруваат идејата дека луѓето кои пушат марихуана немаат мотивација, а една неодамнешна студија сугерира дека можеби е точно спротивното.

Студијата, објавена во списанието Experimental and Clinical Psychopharmacology, го тестираше стереотипот со регрутирање на 47 студенти – 25 чести консументи на канабис и 22 некорисници – и барајќи од нив да учествуваат во серија проценки на однесувањето.

Со други зборови, честите потрошувачи на марихуана всушност имале поголема веројатност од контролната група да изберат задачи што сигнализираат повисоки нивоа на мотивација.

„Спротивно на хипотезата за амотивациониот синдром, студентите од колеџ кои користат повеќе канабис имаа поголема веројатност да ја изберат опцијата за избор со голем напор, без оглед на големината на наградата, веројатноста и очекуваната вредност на вкупната награда. Иако немаше значајна разлика помеѓу групите за употреба на канабис, имаше ефект со средна големина, давајќи доследна поддршка за поврзаноста помеѓу употребата на канабис и поголемите избори со голем напор“.

Авторите на студијата од Универзитетот во Мемфис забележаа дека резултатите не мора да сигнализираат дека честите корисници на канабис користат „однесување насочено кон целта без оштетувања“. И тие рекоа дека треба да се спроведат повеќе студии со поголеми групи примероци.