Најчесто поставувани прашања во врска со канабисот (ЧПП)

1. Кои болести се лечат со помош на канабис масло?

Маслото на природен начин ги поттикнува ендоканабиноидните рецептори во човечкото тело, одбранбените и регулаторните функции на организмот, и потполно е усогласено со функциите со нашето тело. Секако дека треба да се проба со масло од канабис, зашто може само да помогне и не е штетно дури и за мали деца. Појавува позитивни ефекти при сите видови канцер, леукемија, за невролошки и автоимуни заболувања, мулплекс склероза, реуматидни артритис, епилепсија, дијабет, крвен притисок, асма, псоријаза и други кожни заболувања, за болки од секакви причини, несоница, анорексија, ПТСД, за Алцхајмерова и Паркинсонова болест, против деменција, шизофренија, детски аутизам, депресија и многу други.

2. Која е разликата помеѓу THC и CBD?

Ова е неточно прашање кое го форсира фармацијата. Суштината е дека целокупниот синергиски ефект го имаат сите состојки во канабисот кои дејствуваат заедно и само така имаат пресудно значење при лекувањето. Дејството на THC-то секaко се појачува заедно со CBD-то и останатите состојки во канабисот. Затоа е битно да се користи секогаш полн екстракт од цветовите на канабисот, независно дали станува збор за врста која има повеќе CBD или THC.

Постојат повеќе видови сорти на канабис, од оние со однос на THC и CBD во 1:1 во цветот се до однос на 1:40 и обратно. Сорти кои имаат поголем однос на THC и CBD, посебно оние во однос 80:1 во корист на THC, не се најдобри за медицинска примена, иако содржат висок процент на THC и затоа мораат да се мешат со масла од сортата богата со CBD. Новите истражувања покажуваат дека полниот екстракт со сите соединенија од цветот на канабисот е далеку поделотворен и поефикасен за разлика од издвоените канабиноиди или редуцирани екстракти.

При лекувањето на канцер најбитен е THC (минимум 70%, најдобро 90%), и 10-20% CBD. THC-то ги убива ќелиите на канцерот, поттикнувајќи ги да се самоуништат, ефект на “самоубиство” на канцерните ќелии. CBD-то го спречува понатамошното ширење, односно делбата на клетките на туморот преку стопирање на делбата на генетскиот материјал во самото јадро на клетката, како и преносот на генетскиот материјал. Самиот механизам на делување на CBD-то не е сосоема до крај истражуван, односно неговот дејство е посредно, индиректно, а не директно преку познатите CB рецептори.

За невролошките болести пак, најбитнo е CBD-то, во комбинација со THC-то и другите соединенија. Меѓутоа, одвоени не се доволно ефикасни и дури може да имаат и негативен ефект. Затоа се напоменува дека за секое заболување е најдобро и препорачливо да се зема целосен спектар на состојки, а не само одредени канабиноиди, додека пак за некои заболувања и дополнителни количини на CBD од оние сорти со помалку THC.

3. Дали сокот од суровиот канабис содржи CBD?

Не. Сокот содржи CBDA како и други базични канабиноидни киселини меѓу кои THCA (A е ознака за ‘acid’ – киселина). Со процесот на декарбоксилација (загревање) тие преминуваат во CBD и THC, и останатите битни компоненти и тек тогаш можат да преминат преку крвно-мозочната бариера и да делуваат преку нашиот Ендоканабиноиден систем, односно само декарбоксилирани канабиноиди делуваат преку рецепторите на Ендоканабиноидниот систем.

Но сокот од канaбис сам по себе е лековит и ендоканабиноидните киселини имаат лековита и превентивна моќ, дури и антитуморна, како што покажуваат некои од испитувањата, но механизмот на делување уште не е потполно познат.И понатаму останува да се прават додатни истражувања за овие базични канабиноиди.

4. Дали паралелно со користењето на маслото, може да се користат и други лекови и природни препарати и кои се контраиндикациите со користење на лековите?

Можат, само не зеолит и активен јаглен. И секако да постои временска разлика барем од два часа меѓу земањето лек и земањето масло од канабис. Маслото од канабис го снижува крвниот притисок, така да треба да се внимава со пациенти кои земаат лекови за крвен притисок. Треба внимателно да се смалува дозата на лекарства и ќе дојде до потполно регулирање на крвниот притисок само со помош на канабис или со масло од цветови.

Ако пак ви е природно низок протисокот, помага редовно пиење вода, кафе и се друго што природно благо го покачува притисокот. Кај поголемиот број пациенти полниот екстракт од цветови со CBD успешно го регулира крвниот притосок, а исти ефект има и полниот THC екстракт од цветот канабис.

Исто така, што се однесува до инсулинот кој се користи кај дијабетис тип 1 и 2, ќе придонесе за намалување на дозата дури и за 4-5 пати во зависност од количината која се користи дневно.

Во врска со канцерот пак, се препорачува и после излекувањето да се продолжи со земање на масло константно секој ден до 1-2мл месечно, за да не се повтори болеста.

Во врска со опијатите и користењето канабис, треба да се знае дека канабисот го зголемува седитативното дејство на опијатите, и на почетокот треба да се внимава со дозите, додека да се стекне толеранција за заедничко користење. Оние кои користеле морфиум за болки, брзо го прекинуваат и почнуваат да користат само масло од канабис.

Исто важи и за седативите, бидејќи канабисот им го зголемува дејството, треба да се преполови дозата на седативите, се додека лекарот конечно не ги укине за користење
постепено.

5. Дали е можно да се предозира со канабис и да настапи смрт?

Не! Канабиноидните рецептори не се наоѓаат само во мозокот одговорни за контролата и престанувањето на работата на срцето и дишењето, односно канабиноидите не дејствуваат на овие базични системи, за разлика од алкохолот, опијатите и седативите кои при големи количества можат да предизвикат запирање на работата на срцето и престанок на дишењето како причина за смрт.

Научниците откриле молекул во мозокот кој може да ги ограничи ефектите од преголема количина на канабис. Француските научници според експериментите кои ги правеле врз глувци изложени на THC, приметиле дека во нивниот мозок се зголемува количеството на хормон кој го спречува опојното средство на марихуаната, односно хормонот рапидно расте за да го инхибира понатамошното дејство на THC-то.

Единствените последици од превисока доза се малаксаност,мачнини, низок притисок и шеќер во крвта,долг и длабок сон од кој телото и умот се одмараат. Кога прв пат се зема канабис, може да се почувствува малаксаност и мачнина, и секако да падне притосокот и шеќерот во крвта, и затоа е препорачливо да се земе нешто слатко со вода и лимон, за непријатната состојба побрзо да помине. Обично непријатните сензации престануваат после 3 до 6 часа после конзумација.

6. Дали е препорачливо промена во исхраната?

Битно е да се исфрли шеќерот (јаглени хидрати) во сите можни облици, зашто шеќерот ги храни директно ќелиите на канцерот и влијае на невролошките и физиолошките процеси дегенеративно кај сите автоимуни заболувања. Исхраната богата со омега киселини овозможува подобро функционирање на Ендоканабиноидниот систем, а со тоа и побрзо и поквалитетно лечење. Се препорачува да се конумира масло за јадење од семки од коноп или чисти семки кои содржат омега киселини во идеална размера како и останатите битни нутриенти.

Препорачливо е консултација со искусен нутриционист, за да ги вметнете во исхраната само оние намирници и производи кои најдобро функционираат за вашиот организам.

7. Како да се чува маслото од канабис?

Може во фрижидер, фиока, само треба да биде на темно место. Ако се многу стврдни, може шприцот да се стави под топла вода или ламба.

8. Како се прават супозитории?

Канабис супозиториите се три пати поефикасни од оралното користење, а исто така е поголема и искористеноста на самото масло. Пред користење треба најпрво да се направи клистирање или хидроколоноскопија.

9. Дали е можно да се направи масло во домашни услови?

Треба да се внимава од отворен пламен близу садот во кој се спрема маслото, просторијата треба да биде добро проветрена во текот на целата постапка при приготвувањето на маслото.

10. Дали може да се употребува паралелно морфиум и масло од канабис?

Може, но маслото има поголема аналгетичка моќ, така да треба да се зголемува дозата на маслото, а да се намалува на морфиумот. И во оваа ситуација важи правилото дека канабисот ги зголемува седативните ефекти на морфиумот. Канбиноидните и опипоидните рецепторни системи се во меѓусебно дејство.

11. Дали треба да се зема маслото во тек на зрачење и хемотерапија?

Да, не треба да се прекинува со земање на маслото, туку напротвив тоа може да ги намали непријатните последици од зрачењето, и треба да се продолжи да се конзумира за онолку дена колку што траела хемотерапијата.

12. Како да се приготви мелем за кожни болести?

Мелем со кокосово и канабис масло во размер 3:1 до 10:1 и со оваа мешавина да се мачка кожата. Одлично помага кај псоријаза, егзема, изгореници и за лупус.

За лекување канцер на кожа да се нанесе подебел слој и да се покрие со газа. На секои 3 дена да се менува газата и пак да се премачка местото и паралено да се зема и орално масло од канабис. После оздравувањето да се породолжи со истата употреба.

13. Легализација и тинејџери?

Истражувачите од Универзитетот Браун направиле споредба на користењето марихуана меѓу тинејџери во 10 различни држави во САД, според тоа дали постои закон за легално користење за медицински цели или не. Резултатите покажуваат дека нема никаква поврзаност меѓу легализацијата на марихуаната и зголемувањето на бројот на корисници меѓу тинејџерите.

14. Канабис и секс?

Она што е познато е дека поголемиот број корисници на канабис доживуваат поголемо сексуално уживање во своите искуства. Исто така пак постои група корисници кои го тврдат спротивното. Канабисот може зголемено да го подобри сексуалното искуство, но не и да се нарече афродизијак.

Исто како што пред конзумација голема улога има емотивната состојба на човекот, така и пред самиот сексуален чин ако тој доживеал некаква радост или возбуда, марихуаната може само да ги зголеми или нагласи веќе постоечките чувства.

Моментален хит во Калифорнија и во државите каде е легално користењето на канабис, се лунбриканти од масло од цвет на канабис, како и презервативи за жени.

Корисниците и произведувачите тврдат дека го зголемуваат сексуалното доживување, дури и овозможиле доживување на оргазам на оние жени кои потешко го достигнувале.

Новите истражувања пак покажуваат дека THC-то поволно делува на семената течност и сперматозоидите, и тие стануваат поподвижни и во многу поголем број, за разлика од мажите кои не користат канабис.

15. Зошто е корисно мангото како овошје?

Истражувачи од Универзитетот Сан Диего откриле дека хемиската структура на мангото одговара позитивно врз ефектот на марихуаната, како во медицинска така и во рекреативна употреба. Состојка мирсен како вид терпен, кој е присутен во мангото, претставува природен седатив, хипнотик, аналгетик и мускулен релаксатор кој ги менува крвно мозочните мрежи, и го подобрува влезот на канабиноидите во мозокот, па со тоа и го зголемува ефектот.

Мирсенот е еден од битните терпени кој се наоѓа во цветот на канабисот и дејствува синергиски со останатаите канабиноиди, терпени и флавонидими во целокупниот лековит ефект. Треба да се знае дека во цветот на канабисот го има многу повеќе за разлика од мангото, и е одговорен за аромата и мирисот што го имаат поедини сорти канабис.

16. Дали легализацијата може да го зголеми криминалот и зголемување на бројот на зависници?

Не. Истражувањата врз историските податоци за криминалот, не се пронашле докази кои би укажале на зголемувањето на стапката на криминал како нус појава на развојот на индустријата со медицински канабис.

Дури напротив, со легализицијата на медицинска употреба на канабис, опаднал бројот на насилни злочини како провали, напади и убиства. Овие истражувања се објавени како извештаи правени во преиодот 1990-2006, кога марихуаната била легализирана во 11 држави.

После само две години од легализацијата на канбисот во Колорадо, намален број на криминални злочини како и намален број на препишани лекови за 25%, а бројот на корисници на канабис меѓу младите не е зголемен.

Она што расте е буџетот од таксата за продажба на канабис за медицинска употреба. Исто така се обновени школските системи во кои се воведени нови едукативни програми за марихуаната, драстично се зголемил бројот на туристите и вработувањето во сите сектори. Во последните години Колорадо бил посетен од преку 16 милиони туристи кои оставиле преку 5 милијарди американски доалри во џебовите на населението и државата.

17. Омега масни киселини и нашето тело?

Внесот на омега масните кислеини (3,6,9) помага за одржувањето на здравјето и доброто функционирање на нашето тело, како и подобро функционирање на ендоканабиноидниот систем и дејството на нашите ендоканабиноиди кои во нашето тело се синтетизираат од омега маните киселини. Семките на марихуаната се преполни со омега масни киселини и претставуваат најквалитетен и најкомплетен нутритивен извор на храна на планетата.

18. Дали може маслото да се користи превентивно?

Да, 1-2 грама, навечер пред спиење. Може и повеќе, доколку имате потреба или сакате. Треба да се нагласи фактот дека освен за превенција од неуролошки, автоимуни заболувања, како и канцер, соединенијата од цветот на канбисот како THC и CBD, претставуваат најмоќни антивоспалителни и антиоксидантни соединенија во прородата.

Канабисот го спречува стареењето на ќелиите и органите во телото, како и го одржува здрав нервниот систем. Превентивно користење на канабис спречува појава на низа разни заболувања и ја продолжува младоста на ќелиите и органите, така да луѓето кои користат канбис изгледаат младолико и свежо зашто канбисот има благопријатно и подмладувачко дејство врз кожата како и врз целиот организам.

19. Кога болеста ќе се излечи, дали да се продолжи со консумација на маслото?

Да, може да се користи превентивно во мали количини до крајот на животот.

20. Дали да се пуши џоинт или Вапоризатори?

Сигурно дека е многу подобро да се пуши канабисот преку Вапоризатор, зашто така се избегнува внесот на штетниот CO2 (јаглен диоксид) преку чадот и катаранот кој е нус појава на непотполното согорување. Инхалација на (испарен канабис на контролирана температура од 200°C) е медицински начин на користење на канабис, неговите екстракти како и други билни масла. На тој начин се внесуваат само канабиноидите додека билката останува несогорена, а со тоа се намалува внесот на штетни гасови. Кај пушењето џоинт пак иако се внесуваат непотребни штетни гасови во организмот, не се забележани некои штетни влијанија по здравјето на луѓето, дури и заболените од канцер на белите дробови, можат да пушат џоинт без несакани последици за влошување на состојбата.