Growshop – Значење, историја и видови на продукти

Grow shop, или growshop е продавница во која се продава опрема и производи за одгледување на растенија во внатрешни услови. Постојат два вида на growhops во светот, оние во кои се продаваат хидропонски системи и производи за развивање на хортикултура, и од неодамна ги постојат и оние кои плус специјализираат во опрема и производи за одгледување на канабис.

Во 1980-та година во Европа, со законот за легалниот канабис се родија се повеќе одгледувачи на канабис во Холандија, а потоцна и Шпанија, па така се отвори можност growshops да стапат на сцена. Од тогаш па до сега, во Европа а низ цел свет се ослободуваат законите за канабисот, па така и во повеќе земји луѓето имаат можност да одгледуваат дома, со што ваков тип на продавници се веќе и од потреба. Денеска сликата е сосема друга, семиња може да се купат низ

Продукти кои може да се најдат во growshops се хидропонски системи, осветлување, ѓубрива, pH тестери, вентилација, контролери, гроубоксови и многу други производи за одгледување на растенија на отворен и затворен простор. Во дел од ваквите продавници може да се најде литература за одгледување на канабис, но не и семиња за канабис или било какви парафеналија и аксесоари за користењe.

Во Македонија веќе се издадени преку 60 лиценци за одгледување на медицинска марихуана во специјални услови, со што повлекува многу опрема за одгледување на истата. Многу време се најавува и дозвола за одгледување во домашни услови, пред се за медицинска употреба, а потоа и за рекреативна.