Што е CBD масло? Сè за екстрактот од канабис

CBD масло е кратенка за непсихоактивно масло од канабидиол произведено со екстракт од цветот на канабис, кои најчесто содржи ниски нивоа на THC и високи концентрации на канабидиол (CBD) – еден од најчестите канабиноиди. Законите во повеќето земји, вклучително и Хрватска, забрануваат производство на CBD, продажба и употреба на CBD масло со процент на THC поголема од 0,2%.

Важно е да се напомене дека CBD состојката не е психоактивна, така што самото CBD масло нема психоактивен ефект.

Поради оваа причина, тој е легален за употреба во повеќе земји во светот, но со различни концентрации на THC. Во САД дозволената конзентрација на психоактивни супстанции е од 0,3% додека во ЕУ и Хрватска највисоката дозволена концентрација е до 0,2% THC, а во некои земји и до 6%.

Како CBD маслото има помалку од 0,2% THC?

cbd maslo

Некои производители вршат дополнителен процес на сепарација за време на самата екстракција за да ја намалат концентрацијата на THC, додека некои го прават тоа за да изолираат поединечни канабиноиди со цел да се произведат CBD изолати.

Сепак, најчестиот и наједноставниот метод за минимизирање на концентрацијаа на THC е производството на масла од сорти на индустриски коноп кои генетски содржат ниски нивоа на THC, како што е “Carmagnola” или на пример широко одгледуваната сорта”Tiborszallasi”.

На интернет и во продавниците можете да најдете и имиња како капки од CBD масло, масло од коноп, масло од канабис и слично. За да знаете со сигурност кои се двосмислените имиња на кои можете да наидете треба да го знаете составот и концентрацијата на канабиноидите во маслото пред да го купите.

Што се канабиноиди – THC, CBD, CBG?

Канабиноидните се молекули кои делуваат на канабиноидните рецептори во ендоканабиноидниот систем на човечкото тело. Канабиноидните рецептори се протеински молекули кои се наоѓаат на клеточните ѕидови на луѓето, растенијата и животните. Маслото од коноп, или CBD маслото или поврзаното THC масло, содржи висок процент од предметите од предмерните канабидоиди.

Телото произведува сопствени канабиноидни, кои ги нарекуваме ендоканабиноидни, додека канабиноидните произведени исклучиво од растението канабис се нарекуваат фитоканабиноиди. Така, фитоканабиноидите ги вклучуваат сите соедниненија на канабис кои можат да комуницираат со канабиноидните рецептори во човечкото тело.

Во канабисот има повеќе од 100 различни фитоканабиноидни, а некои од попознатите се: THC, CBD, CBG, CBC, CBN. Во суровото растение, пред декарбоксилацијата, постојат форми на карабоксилни киселини, така што можеме да ги видиме имињата: THCA, CBDA, CBCA – каде што “A” значи “киселина”.

Канабидиолската киселина (CBDA) се претвора во CBD – канабидиол со изложување на покачена температура, исто како што THCA се претвора во THC. За разлика од тетрахидроканабинолот (THC), CBD е непсихоактивен, што значи дека нема чувство на “high”.

CBD vs THC: Основни разлики

Познато е дека CBD ги намалува психоактивните ефекти на THC, а во исто време го подига нивото на ефикасност во намалувањето на болката или борбата против одредени заболувања. Прочитај повеќе: THC vs CBD.

Кога се содржани во одредени количини, овие два канабиноиди се балансираат едни со други и учествуваат во процесот наречен неврогенеза – создавање на нови мозочни клетки.

CBD, исто така, помага при анксиозност и зголемен пулс, што може да се појави при конзумирање на THC, со што се балансира ефектот.

Што е најважно, докажано е дека CBD сам во комцинација со THC може да влијае на одредени состојби. Одговорот зошто CBD и THC работат подобро во кохезијата лежи во т.н. ефект на придружба.

Други соединенија во CBD маслото

Заедно со канабиноидите, најважните соединенија во маслото се терпените. Станува збор за ароматични молекули кои можат да се најдат во речиси секое растение, и во жлездите на некои животни – како што е мошусниот елен. Им даваат карактеристичен мирис и мирис на растенијата, поради што некои од нив го добиле своето име. Земете го на пример Пинен, кој на растенијата им дава карактеристичен мирис на бор – лат. Пинус – род на борови.

Канабисот содржи повеќе од 120 различни терпени и безброј терпеноидни профили во секој вид на канабис, како што е Lemon Skunk кој има такво име поради големата количина терпен наречен Лимонен.

Видови на CBD масло

 • CBD масло со целосен спектар: Ги содржи сите соединенија и канабиноиди кои се наоѓаат во растението канабис, вклучувајќи го и THC во концентрација до 0,3%.
 • CBD масло со широк спектар: (Масло со широк спектар – BSO) е тип на CBD масло кое ги содржи сите канабиноиди освен THC.
 • CBD изолати: CBD изолатите не содржат друго соединение освен CBD. Тие обично доаѓаат во форма на прав или кристали, но има и изолати во форма на масло / тинктура (CBD Isolated Oil – комбинација од MCT масло и CBD изолат).
 • CBD NANO масло: Посебно е по тоа што молекулите имаат многу помал дијаметар во споредба со класичните верзии на CBD масло. Бидејќи ова масло полесно се апсорбира, особено е корисно кога се нанесува директно на кожата.

Маслото може да се најде во различни концентрации: CBD масло 5%, CBD масло 10%, CBD масло 25% итн. Се земаат масла со повисоки или помали концентрации во зависност од видот на болеста и планот за дозирање.

Производи базирани на CBD масло

Главната состојка во повеќето CBD производи е CBD маслото, а разликата е во начинот на консумирање и формата. Различните начини на консумирање резултираат со различни ефекти врз една личност. Кај некои методи, како што е сублингвалното консумирање (сублингвално), ефектот е најбрз и најефикасен.

 • CBD масло / тинктура: Најчестата и наједноставната форма на потрошувачка на CBD. Се зема орално, сублингвално или преку кожата.
 • CBD капсули: Се користат како дневен додаток во исхраната и влијаат на нормалното функционирање на централниот нервен систем. Тие се земаат орално пред или после оброк.
 • CBD vape течности: Денес, можно е да се консумира CBD масло со користење на е-цигари или испарувачи кои го загреваат маслото на ниски температури. Како да се „вапеа“ јавно покажа Нејт Дијаз на прес-конференција пред две години.
 • CBD креми: Тие се многу корисни за кожни болести. Тие се базираат на CBD масло или изолати. Кремите CBD се нанесуваат директно на кожата.
 • Храна со CBD: Храна која содржи различни канабиноиди. Тие најчесто се засноваат на CBD масло или изолати. Ги има во различни форми, од чоколадо до чипс.
 • CBD капсули со MCT масло: Ако не гледате дека производот содржи MCT масло за време на купувањето, особено со CBD таблети или капсули, размислете да користите MCT масло. Тоа помага да се подигнат нивоата на биорасположивост на CBD, односно ја олеснува апсорпцијата во телото.
 • CBD коноп: Денес, можете да купите цвеќиња од коноп кои содржат високи проценти на CBD без THC. Постојат бројни сорти со различно дејство, слично на она на класичниот коноп со THC. Конопот CBD е наменет за пушење во форма на зглоб или за испарување.

Дејство и влијание на CBD масло

Истражувањата покажаа дека CBD содржи многу антиоксидантни и невропротективни супстанции кои се неопходни за здравјето на луѓето. CBD маслото овозможува лекување на голем број болести, како што се некои болести на срцето и циркулаторниот систем, заболувања на црниот дроб и метаболички нарушувања, како и многу други болести кои не можат да се лекуваат официјално.

Рецептори CB1 и CB2: Врзувачи помеѓу канабиноидите и телото

Сите канабиноиди делуваат како лиганди, што значи дека можат да делуваат на однесувањето на рецепторите во телото. Постојат два основни типа на рецептори на кои делуваат канабиноидите – рецепторите CB1 и CB2.

CB1 рецепторите се широко дистрибуирани низ телото (црн дроб, бубрези, бели дробови), но повеќето од нив се во централниот нервен систем. Тие влијаат на сетилната перцепција, емоциите, меморијата и когнитивните, автономните и ендокрините функции, додека CB2 рецепторите главно се наоѓаат надвор од централниот нервен систем и ги регулираат воспалителните реакции и имунолошките функции.

Важно е да се напомене дека канабиноидите, иако имаат слични структури, можат значително различно да влијаат на рецепторите. Истражувањата покажаа дека THC се врзува за CBD1 и CB2 рецепторите, што резултира со психоактивни ефекти, додека CBD има многу мало или никакво влијание врз нив, но се врзува за другите рецептори во телото.

Маслото CBD ги ублажува различните медицински проблеми без ефектите на THC и не предизвикува зависност. Може да го користи секој кој чувствува потреба за тоа или едноставно мисли дека ќе им го олесни животот. Искуствата на луѓето и исповедите можеме да ги видиме на многу сајтови, но тоа секако позитивно влијае на многумина низ светот. Според неодамнешните истражувања, високите нивоа на CBD имаат одлично влијание врз состојби како што се анксиозност, стрес, напади, депресија, психоза и грчеви.

Исто така, денес е помалку познато дека поради неговите антивирусни и антиинфламаторни ефекти, CBD маслото помага при херпес.

CBD масло за квалитетен сон

Маслото CBD денес се појавува како одлично решение за спиење. Повеќето проблеми со спиењето се предизвикани од стрес и немир. Токму поради неговите антианксиозни и релаксирачки ефекти, CBD маслото им помага на многу луѓе полесно да заспијат.

CBD масло за кожа

Поради своето антиинфламаторно дејство, CBD маслото се покажа како исклучително корисно во борбата против многу кожни проблеми како што се акните или опуштената кожа на лицето.

CBD масло за болка

Истражувањето спроведено во САД покажа дека поради неговото аналгетско дејство, CBD маслото е одлично решение за болки во речиси сите делови од телото. Особено е популарен меѓу спортистите, кои го земаат после тренинг за да го намалат воспалението на мускулите.

Оние кои страдаат од аутизам, некои форми на рак и други болести имаат потреба од избалансиран сооднос 50:50 на CBD и THC. Неодамна е откриено дека истиот однос има одличен ефект врз невропатската болка. Исто така, луѓето со автоимуни болести можат да ги почувствуваат придобивките од секоја врска на овие два канабиноиди во поголеми количини.

CBD масло и спорт

Маслото CBD станува подостапно, па спортистите го користат за закрепнување после тренинг. Антиинфламаторното дејство на CBD има позитивен ефект врз честото воспаление на мускулите кај оние кои се занимаваат со физичка активност.

CBD масло за животни

Покрај луѓето, животните имаат и ендоканабиноиден систем. Ова значи дека канабиноидите и другите соединенија во канабисот делуваат и на кучиња, мачки и други животни.

 • CBD масло за кучиња: CBD помага при вообичаени проблеми со кои се среќаваме со кучињата, како што се нервоза и агресија, разни воспаленија и болки.
 • CBD масло за мачки: Како и другите животни, мачките добро реагираат на CBD маслото. Им помага при бројни состојби како болка, артритис, недостаток на апетит, агресивност итн.

Негативни страни на CBD масло

Истражувањата сè уште не ги потврдија сите несакани ефекти, но оние што се забележани се појавуваат при користење на масла CBD кои не се достапни за продажба, но се купени на црниот пазар без лабораториски сертификати.

Иако CBD не предизвикува психоактивни ефекти, како што е случајот со THC, таа влијае на телото на други начини што некои луѓе не ги поднесуваат.

Употребата на CBD масло може да го намали интензитетот на дејството на другите лекови, влијанието врз моторните функции и да го зголеми треморот кај Паркинсоновата болест.

Потрошувачката на CBD масло исто така може да предизвика мамурлак, но важно е да се забележи дека секој од овие негативни аспекти на употребата на CBD се јавува во навистина ретки случаи како што е случајот со конвенционалните лекови.

Истражувањето тврди дека CBD сигурно не влијае на:

 • Крвен притисок
 • Пулс
 • Температура на телото
 • Нивото на гликоза
 • pH вредност
 • Проток на кислород
 • Волуменот на крвните клетки
 • Метаболички нарушувања и гадење
 • Нивоа на калиум и натриум

Дали CBD е прикажан во тестирањето на лекови?

Тестирањето на лекови вклучува тестирање исклучиво на THC, што значи дека потрошувачката на CBD масло нема да биде прикажана на тестирањето. Употребата на CBD е легализирана во многу земји, вклучувајќи ја и Хрватска, каде што можете да нарачате CBD масло во неколку онлајн продавници на нашиот и странски пазар или во некоја од физичките продавници.