5 факти што секој поддржувач на канабис треба да ги знае

Кога станува збор за канабисот и борбата за легализација, подобрување на пристапот и менување на срцата и умовите, подржувачите на канабисот честопати се соочуваат со децениски митови, заблуди и стереотипи кои се доставуваат од авторитативни извори толку долго што за многу луѓе тие заменете ја вистината.

Кога се менува јавното мислење во поглед на канабисот, било да е тоа кај вашите родители, соседи, па дури и вашиот лекар – владеењето со фактите може да направи разлика помеѓу успехот и неуспехот.

Бидејќи таа работа е нешто во кое сите треба да се вклучиме ако сакаме да се погрижиме да ги оставиме стигмите и забраните од минатото, еве пет од најважните и најкорисните факти и точки за разговор што можете да ги користите.

Факт бр. 1: Двете главни активни состојки во канабисот се одобрени од FDA.

FDA (Food and Drug Association) има одобрено лекови со активни состојки THC и CBD . (Види разлика помеѓу THC и CBD.

Дронабинол, фармацевтското име за Δ9-тетрахидроканабинол (THC), е лек одобрен од FDA повеќе од 35 години

FDA е со зелено светло за канабидиол (CBD) добиен од растението канабис како одобрен лек – под името на брендот Epidiolex – како третман за ретки форми на детска епилепсија.

Така, додека растението канабис сè уште е закажано како опасна дрога според федералниот закон во Соединетите држави, главната владина агенција за безбедност на дрога во светот ја препознава и дозволува употребата на нејзините две основни состојки во други форми.

Факт бр. 2: Никој никогаш немало смртен случај од предозирање со канабис.

Ова може да се повторува секогаш кога некој ќе каже дека не знаеме доволно за безбедноста на канабисот: Не постои научен доказ дека некој некогаш починал од предозирање со канабис. Ниту едно лице, а луѓето го користат илјадници години. Во речиси секоја замислива доза или количина, канабисот едноставно нема смртоносен потенцијал .

Споредете го тоа со други супстанции и лекови за чии безбедносни профили знаеме многу. „Предозирањето со опиоиди уби речиси 47.000 луѓе во 2018 година, а 32% од тие смртни случаи вклучуваа опиоиди на рецепт“, според Центрите за контрола на болести . „Прекумерната употреба на алкохол е одговорна за повеќе од 95.000 смртни случаи во Соединетите држави секоја година, или 261 смртен случај дневно“, според ЦДЦ .

Факт бр. 3: Огромното мнозинство од луѓето кои пробуваат марихуана не продолжуваат да користат тешки дроги.

Канабисот не е толку опасен како дрогата како кокаин или хероин (види Факт бр. 2), ќе ве постави на пат што води директно на тие лекови и нивните често уништувачки последици за животот

Канабисот е најраспространетата и честопати најпристапна супстанција од неговиот тип, така што има смисла стравот само луѓето на крајот да завршат со употреба на дроги како крек кокаин, кристал мет или хероин, по првпат пробана марихуана.

Така, да, студиите открија дека „многу малку млади напредуваат кон други недозволени дроги без претходно искуство со марихуана“ и дека употребата на канабис на млада возраст „може да ги намали перцепираните бариери против употребата на други нелегални дроги и да обезбеди пристап до овие дроги .“

Но, главно, глупоста на митот за дрога лежи во фактот што тој не влијае на никакви лични, семејни или општествени фактори кои можат да направат некој да користи или злоупотребува тешки дроги.

Факт бр. 4: Постојат многу, многу видови канабис.

Постојат над 500 активни хемиски состојки кои се идентификувани во канабисот, вклучувајќи најмалку 146 канабиноиди како THC и CBD. Секој сој има различни комбинации и сооднос на тие хемикалии, и сè, од условите на растење до тоа како се чува канабисот може дополнително да влијае на неговиот хемиски профил.

Додека нашата способност да приспособиме специфичен производ од канабис на поединечни пациенти или медицински состојби и симптоми сè уште е во почетна фаза, истражувачите за канабис се сигурни дека „навистина не сме ги виделе способностите на канабисот правилно искористени во овој момент“.

Без да навлегуваме во својствата и ефектите што може да ги имаат различните видови и нивоа на терпени, различните нивоа и пропорции на канабиноиди како THC и CBD може да предизвикаат канабисот да има значително различни терапевтски (и рекреативни) ефекти.

Додека номенклатурата на канабисот сè уште е заглавена во ерата на забраната, каде што едноставно имаше добра трева и лоша трева или индика и сатива , има многу професионалци, научници и медицински експерти кои се обидуваат да создадат нова рамка за дискусија за различни видови на марихуаната.

Еден предложен систем го дели канабисот на три вида. Сортите на канабис од

  • тип 1 имаат висока содржина на THC и ниска содржина на CBD.
  • Тип 2 има побалансиран сооднос на THC и CBD (често се нарекува 1:1)
  • Типот 3 е доминантен во CBD и низок во THC.

Сите три имаат терапевтска вредност, можат да бидат подобри или полоши за одредени пациенти и состојби и можат да имаат различни ефекти врз телото.

Факт бр. 5: Постои цел систем во човечкото тело кој комуницира со канабисот.

Човечките суштества и секој ‘рбетник на Земјата имаат нешто што се нарекува ендоканабиноиден систем што се појавува во клетките низ нашето тело. Тоа е во мозокот, имунолошкиот систем, црниот дроб, кожата, очите – речиси насекаде.

Ендоканабиноидниот систем помага во регулирањето и усогласувањето на голем број основни функции на телото како перцепција на болка, анксиозност, меморија и учење, апетит, температура, репродуктивна функција, па дури и отчукувањата на срцето и крвниот притисок. И има причина зошто има канабис во своето име.

Додека нашето тело создава свои „канабиноиди“ кои комуницираат со и го активираат ендоканабиноидниот систем, истото го прави и растението канабис. Всушност, научниците ги откриле верзиите на канабиноиди базирани на растенија со децении пред да сфатат дека нашето тело ги создава.

Се смета дека ендоканабиноидниот систем е причината што канабисот може да третира толку многу симптоми и состојби. Човечката физиологија веќе има инфраструктура и знаење за тоа како да го ставите канабисот да работи кога ќе влезе во телото – како да сме создадени еден за друг.

Научниците сè уште се во раните фази на разбирање на сите начини на кои ендоканабиноидниот систем – и особено канабиноидите од растителна основа – може да се користат медицински. Тој е толку нов, што дури во последните години почна да се изучува на медицинските факултети. Она што сигурно го знаеме е дека потенцијалот е огромен.