Category

Едукација за канабис

Студија: Канабисот во лечењето на Мултиплекс склероза

Конзистентноста, ефикасноста и безбедноста на лековите од канaбис, се карактеристиките со кои здобиле доверба во терапијата на мултиплекс склероза.

Кои лекови пациентите ги заменуваат со канабис?

Канабисот претставува најбезбеден лек, со минимален број на несакани ефекти, па затоа се повеќе лекари го препорачуваат во оние држави каде е легален. Истражувањата ја поддржуваат потенцијалната корист од замената на фармацевтски производи со канабис....

Семе од коноп – 7 здравствени проблеми кои ги решава како “од шега”

Излупените семиња од коноп се одличен извор на протеини, како и омега-3 и омега-6 масни киселини од растително потекло. Токму затоа тие се важен дел од веганската и вегетаријанската исхрана, но во своето мени во...

Како треба да се известува за марихуаната кога не зборуваме за дрога?

Марихуаната повеќе не е тема само за новинарите кои следат организиран криминал и злоупотреба на наркотици. За тоа сега се зборува како за потрошувачки производи.

Филип Достовски: „Маслото од канабис ја подобрува состојбата на болните од канцер и лечи“

Од Зелена алтернатива упорни – маслото од канабис ја подобрува состојбата на болните од канцер и лечи. Филип Достовски сведочи за стотици луѓе кои со помош на канабисот се избориле со оваа опасна болест. Кои...

Истражувачите почнуваат да веруваат дека маслото од THC е ефикасен третман за аутизам

Во текот на изминатата деценија, извештаите за употреба на канабис како третман за нарушување на спектарот на аутизам беа прогласени како контроверзни од многу лекари. Сепак, тој наратив почнува да се менува. Тим истражувачи од...

Што е CBD масло? Сè за екстрактот од канабис

CBD масло е кратенка за непсихоактивно масло од канабидиол произведено со екстракт од цветот на канабис, кои најчесто содржи ниски нивоа на THC и високи концентрации на канабидиол (CBD) – еден од најчестите канабиноиди. Законите...

CBD масло за намалување на анксиозност, стрес и подобар сон

Мали дози на CBD доведуваат до смиреност, опуштеност и полесен фокус на сѐ што работите. Уште поистакната е ваквата активност доколку се искомбинира со мелатонин, магнезиум или балзам од лимон.

“The Scientist” e еден од најважните документарци за канабис

Зошто и кaко канабисот лечи широк спектар на болести? Нашето тело во себе поседува Ендоканабиноиден систем (ЕКС), канабиноиди и рецептори кои се задолжени за одржување на здравјето на нашето тело и ум. Сите болести кои...

Најчесто поставувани прашања во врска со канабисот (ЧПП)

1. Кои болести се лечат со помош на канабис масло? Маслото на природен начин ги поттикнува ендоканабиноидните рецептори во човечкото тело, одбранбените и регулаторните функции на организмот, и потполно е усогласено со функциите со нашето...
1 2 3 4